Fiat modell stb.

2011. 03. 27.

Ha a modell vagy tanulmány/tanulmányautó szavakat az autó szó szinonimájaként használjuk, külön vagy kötőjellel kell-e írni pl. a következőket: Ez az 500-as egy Fiat modell. Az Octavia egy Skoda tanulmány. Van eltérés akkor, ha játék autómodellekről van szó?

A szabályzat 194. pontja ezt írja: „Ha a márkanév után tájékoztatásképpen odatesszük a típust, a dolgot jelölő szót is, a kettő közé nem teszünk kötőjelet: Omnia kávé, Panangin tabletta, Odol fogkrém; Tomi Mat mosópor; stb.”

Legkönnyebben talán úgy lehet eldönteni, hogy a fenti esetről van-e szó, hogy megnézzük, jelentésváltozás nélkül elhagyható-e a köznév a tulajdonnév mellől. Ha igen, akkor nem kell kötőjel. (A játékokra is ugyanez vonatkozik: ha a tulajdonnév márkanevet jelöl, és önmagában is képes azonosítani a tárgyat, akkor az ezt követő köznév elhagyható, így nem kell kötőjellel kapcsolni.) Egy másik teszt: beilleszthető-e a két szó közé a „nevű”? Ha igen, nincs szükség kötőjelre. És végül egy harmadik: állítható-e az első tag a másodikról? Ha igen, szintén nincs szükség kötőjelre. (Az itt nem számít, van-e más jelentése is, pl. a Fiat nemcsak egy bizonyos modellt jelöl, hanem az autógyárat is.)

Ha tehát az „autó” szinonimájaként használjuk az említett szavakat, és előttük a márkanév áll (függetlenül attól, hogy ez azonos-e a gyártóval), amely az „autó” szinonimájának említése nélkül is elegendő lenne, olyankor a szóköz a megfelelő megoldás. Más esetekben már jelöletlen összetételekről beszélnénk, amelyeket a 140. b) és a 168. pont szerint kötőjellel kéne írni.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra