Posztliteralitás és netorika

2011. 03. 28. nincs hozzászólás

Ezekkel az új fogalmakkal is megismerkedhet az az érdeklődő, aki eljön március 30-án 16 órakor az ELTE Múzeum körúti A/428-as termébe, Aczél Petra és Benczik Vilmos előadására.

Benczik Vilmos a következőképpen foglalta össze a posztliteralitás vázlatát: „A posztliteralitás már elkezdődött” – halljuk gyakran. Az előadás arra tesz kísérletet, hogy körvonalazza a posztliteralitás jelenségének a lényegét, feltárja a forrásait, számba vegye a jelenségből fakadó lehetséges – közvetlen és közvetett – előnyöket és hátrányokat. Külön kitér az előadás az olvasás szerepére, illetve azokra a gondolkodásbeli hátrányokra, amelyekkel az olvasás visszaszorulása kapcsán számolnunk kell.

Aczél Petra előadásának témája a netorika lesz. Az elektronikus retorika és a digitális retorika mellett a ’netorika’ olyan terminus, amelyet az újmédia retorikájára alkalmazunk, azért, hogy általa kifejezhetővé és értelmezhetővé váljanak az újmédia társas-diszkurzív gyakorlatai.

Az előadás ezúttal három kérdésre keresi a választ:

1. Miként válik az újmédia a retorika újjáéledésének lehetőségévé?


2. Mennyiben tér el a ’netorika’ a klasszikus retorikától?


3. Melyek azok a kommunikációs jellemzők, amelyekkel a netorika megragadható és leírható?


Az előadás az újfajta digi-szónoklás, háló-hallgatóság és net-hatásgyakorlás elemeit, módjait; természetét igyekszik megragadni több szerző munkája alapján (M. Lister, L. Gurak, J. Zappen, K. Welch, G. Ulmer).

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra