zenekarok neveinek írásmódja

2011. 04. 18.

Már hónapok óta fejtörést okoz nekem miközben feliratokat készítek, hogy bizonyos zenekarok esetében kis- vagy nagybetűvel kell-e írni az együttes (leánykar, zenekar, énekegyüttes) szavakat. Az nyilvánvaló számomra, hogy a Liszt Ferenc Kamarazenekar csupa nagybetűvel íródik, és hogy a King’s Singers énekegyüttes vagy a Kaláka együttes megjelölése kicsivel. Csak a tulajdonnév a nagybetű, az pedig, hogy egy csoport mit tekint a tulajdonnevének, szabad választása. Most kifejezetten az énekegyüttesre vonatkozóan szeretnék eligazítást kapni. Bizonyos –magyar, de gyakran külföldi nevű — leánykarok, énekegyüttesek esetében nem tekinthetem mérvadónak, hogy hogyan használják a nevüket: ők maguk sem egységesek ugyanis a saját nevük megjelenítésében: egyszer kis-, máskor meg nagybetűs második taggal írják, íratják magukat. Az az érzésem, hogy a nagybetűzés (honlapjukon vagy a Facebook-oldalukon) csak fölösleges magyartalanodás, idegen minták átgondolt vagy átgondolatlan követése. Kiadványaikon, CD-iken ráadásul a nevük néha az énekegyüttes megnevezés nélkül is szokott szerepelni.
Nem az volna itt valójában a mérvadó, hogy az együttes használja-e (illetve akarja-e használni) a nevét a pontosító megjelölés nélkül is? Például a Liszt Ferenc Kamarazenekar nyilvánvalóan nem (merthogy nem is lenne használható úgy), ellenben a Kalákát csak a megfelelő kontextus hiánya miatt kell néha együttesként megjeleníteni. Mi a helyzet ezekkel a honlapokat, közösségi oldalakat üzemeltető, rendszeresen koncertező és plakátozó amatőr vagy félprofi leánykarokkal, énekegyüttesekkel? És mit tanácsoljak nekik?

Az Osiris Kiadó Helyesírás című kézikönyve a kérdésről a következőket írja: „A kötőszó és a névelő kivételével a tulajdonnévi rész minden eleme nagy kezdőbetűs az együttesek, zenekarok neveiben is, a típust jelölő név azonban kisbetűs, és különírandó: Republic együttes, Kispál és a Borz.” A típust jelölő szó természetesen az (ének)együttes, zenekar, leánykórus stb. megjelöléseket foglalja magában, amely leginkább azt szolgálja, hogy a tulajdonnév jelentését pontosítsa, kiegészítse. Ezek a megjelölések tehát nem részei a tulajdonnévnek, vagyis nem írandók nagybetűvel. A kérdés azonban valóban nem ilyen egyszerű, hiszen az (ének)együttes tagjainak vagy a névalkotónak a joga az, hogy mit is tekint tulajdonnévnek. Ha fenti típust jelölő szavakat a név részének tekintik, akkor már indokolt lehet a nagybetűs írásmód. A névalkotó szabadságának a hangsúlyozása mellett azonban fontos megemlíteni, hogy a tulajdonnevek egyik legfőbb funkciója az identifikáció, az egyedítés. Nos, a fenti együttesnevekben (Kaláka együttes, Republic együttes) ezt az egyedítő funkciót, a többi hasonló zenekartól megkülönböztető szerepet csak a Kaláka és Republic tölti be, hiszen együttesből sok van, Kalákából és Republicból viszont csak egy. Tanácsként tehát azt mondhatnám, hogy nyilván figyelembe kell venni a névalkotók igényeit, de amennyiben ez nem szükséges, a típust jelölő megnevezést írjuk kisbetűvel.

A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra