rendezvények neve

2011. 07. 05.

Universiade vagy Univerziádé? Nagybetűvel vagy kisbetűvel? Egyetemi Világjátékok, így nagybetűvel? Vagy a „nyári olimpia” példájára kisbetűvel? És ha már itt tartunk, Ázsiai Játékok, így nagybetűvel?

Az idegen szavak átírásáról a helyesírási szabályzat azt mondja, hogy „Az olyan szavakat, amelyeknek más nyelvi eredete még többé-kevésbé nyilvánvaló, idegen szavakként tartjuk számon. Ha egy latin betűs írású nyelvből átvett, általános fogalmat jelölő idegen szó közkeletűvé válik, eredeti írásmódját a magyar kiejtést tükröző formával váltjuk fel. Az idegen szavakat tehát aszerint írjuk már magyar vagy még idegen írásmód szerint, hogy mennyire haladtak előre a jövevényszóvá válás útján.” Az univerziádé – mivel a szótárak még nem rögzítették az írásmódját – mindkét formában, magyarosan és idegen formájában is használatos.
A kezdőbetűről:
A helyesírási szabályzat 191. pontja arra utal, hogy az intézményszerű, rendszeresen ismétlődő rendezvények nevét csupa nagybetűvel írjuk. Ha általában beszélünk az egyetemi világjátékokról, akkor köznévként kisbetűs; ha konkrétan azt mondjuk, hogy a valahanyadik Egyetemi Világjátékok, akkor nagybetűsen írjuk a rendszeresen ismétlődő, intézményi háttérrel rendelkező eseményt. Ugyanígy járunk el az ázsiai játékok esetében is.

A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra