3G technológia, esetleg 3G-technológia

2011. 11. 10.

A 3G technológia egy nemrég elrejdedt szakmai kifejezés.

Véleményem szerint kötőjelesnek kellene lenni, vagy itt is az a szabály érvényes, hogy típusmeghatározásnál különírjuk a szavakat?

A 3G a harmadik generációs mobiltelefonos technológia rövidített elnevezése. Áttekintve az ezzel kapcsolatos internetes adatokat, azt láthatjuk, hogy a 3G önmagában, vagyis a magyarázó utótag (technológia) nélkül is jelenti az újfajta technológiai megoldást. A helyesírási gyakorlat az ilyen esetekben, amikor egy szóhoz magyarázó utótag járul, a különírást javasolja. Hasonló példa: a Basic (Az Osiris Kiadó Helyesírás című könyvében: BASIC) nyelv.

Kérdésként azért felmerülhet bennünk, hogy egy mindennapi nyelvhasználótól elvárható-e, hogy a rövidítések, mozaikszók jelentését ismerje, illetve hogy az eredeti, hosszabb alakulatot meglássa annak rövidebb változatában. Ez utóbbi szempont akkor lehet fontos, ha a rövidebb (mondjuk ez csak a mozaikszóknál van meg) alak tartalmazza a magyarázó utótagot. Mondok néhány példát: CD lemez (compact disc, a disc jelentése pedig ‘lemez’), SMS szolgáltatás (short message service, a service jelentése ‘szolgáltatás’), lehetne még folytatni a sort. Az előzőekből is láthatjuk, hogy milyen sok szempontot kell(ene) figyelembe vennie a nyelvhasználónak, míg eljut a helyes megoldáshoz. A kérdés még mindig az: elvárható-e ez a nyelvhasználótól? A helyesírási szabályzat egyébként egységesen kezeli a rövidítés/mozaikszó és az utótagok írásmódját: a kötőjeles írásmódot javasolja. Az egységes írásmód követése talán célszerűbb lenne.

A kérdésről bővebben én magam is írtam: http://www.c3.hu/~nyelvor/period/1314/131403.pdf.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra