Boldog magyar nyelv napját!

2011. 11. 16. 1 hozzászólás

Idén először ünnepelték országszerte a magyar nyelv napját november 13-án. Ünnepségek voltak többek között Széphalomban, Szombathelyen és Budapesten is.

„Az emberek folyton beszélnek. Mióta megszülettek, szavak zümmögnek köröttük… Ki merészeli azt állítani, hogy nem mindenki nyelvész, hogy nem mindenki született szakember?” (Kosztolányi Dezső)

Idén először ünnepelték országszerte a magyar nyelv napját. A parlament szeptemberben fogadta el azt a törvényt, amely e napot jelölte meg a magyar nyelv napjaként, ugyanis 1844-ben ezen a napon fogadták el a magyart államnyelvvé tevő törvényt.
Az ünnepségek egyik központja a széphalmi A Magyar Nyelv Múzeuma volt, ahol Mennyei poggyász címmel egy ünnepi műsorban versek, nyelvemlékrészletek, vallomások, valamint nyelvtörők és mondókák hangzottak el a magyar nyelv életéből. A program minden korosztály felé nyitott: anyanyelvünk szépségét, sokoldalúságát barátságos, könnyen emészthető, játékos formában ismertették meg, korábban még nem hallott érdekességekkel.
A rendezvény másik kiemelt helyszíne a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum volt, ahol a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és az Anyanyelvápolók Szövetsége rendezett ünnepséget a magyar nyelv napja alkalmából. Felszólalt többek között Hoffmann Rózsa államtitkár, Szőcs Géza államtitkár, Jókai Anna író és Jankovics Marcell filmrendező.
E két helyszín mellett az ország más pontjain is szerveztek programokat a hétvégén.
Szombathelyen rendhagyó felolvasó délután keretében hallgathatták meg az érdeklődők Fűzfa Balázs elmélkedését „A nyelvben való létezésről”, majd megzenésített verseket adott elő a Tarisznyás Együttes. A Békés megyei Gyulán helybeli írók mutatkoztak be.
Pénteken Zalaegerszegen Pais Dezső születésének 125. évfordulója alkalmából emlékülést tartottak; hétfőn Szegeden a Tömörkény Gimnázium csaknem 800 tanulója együtt, egyszerre szavalta Radnóti Miklós Nem tudhatom… című versét.

Hugyecz Enikő Henriett

1 hozzászólás

#1 Dóra Zoltán 2011.11.16.11:38:29

Sajnálom, hogy családi okok miatt nem vehettem részt a rendezvényen. Tájékoztatásul közöm, hogy Vácon A Magyar Nyelv Barátainak Egyesülete is megemlékezett a magyar nyelv napjáról. November 14-én dr. Kiss jenő akadémikus, a Magyar Nyelvtudományi Társaság elnöke tartott előadást. Közreműködött a Fónay-HUMÁINIA Társulat két tagja. Egy szavalattal és jól összeéllított népdalcsokorral színesítették a rendezvényt.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra