Tóth Árpád-emléktáblát avattak Aradon

2011. 11. 24. nincs hozzászólás

2011. november 5-én leleplezték Tóth Árpád emléktábláját a költő aradi szülőházán. A tábla három nyelven, magyarul, románul és angolul emlékeztet „a magyar líra szobrászára.”

A táblaavatás előtt a Tóth Árpád Irodalmi Kör emlékműsorát, majd Dr. Brauch Magda nyelvész-irodalomkritikus a költő életét bemutató előadását hallgathatták meg a jelenlévők. Bognár Zsolt alpolgármester az esemény alkalmából kijelentette: a román többségű Aradon jó lenne minden évben egy-egy olyan épületet megjelölni, amelyhez jeles magyar személyiség kötődik. Úgy tűnik, idén ennél többre is sor kerülhet majd: a tervek szerint a Liszt-emléktáblát a Fehér Kereszt szállón, Kölcsey emléktábláját pedig a Kultúrpalotán avatják majd fel, végül Szántay Lajosról is hasonló módon emlékeznek meg.

Az alpolgármester köszönetét fejezte ki a ház jelenlegi, román származású tulajdonosainak, amiért engedélyezték a táblaavatást. Elmondta, a háromnyelvű felirattal nem csak a provokáció látszatát szerették volna elkerülni. A többnyelvű tábla azt a célt is szolgálja, hogy a magyar érdekeltségű épületeket is bevonják a kidolgozás alatt álló kulturális-turisztikai útvonalajánlatba.

Tóth Enikő

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra