hátasállat

2011. 12. 06.

Bizonytalan vagyok a hátasállat/hátas állat helyesírásában. Az OH.-ban és egyéb helyesírási szótárakban a „hátasló” írásmódját találtam. Ez alapján a „hátasállat” is egybeírandó? Az bizonytalanított el, hogy a Magyar nyelv értelmező szótára mindenütt különírja, viszont a Magyar értelmező kéziszótár már egybe, bár tudom, hogy helyesírásilag nem teljesen megbízhatók az értelmező szótárak.

A hátasállat szót az Ön által is említett hátasló mintájára egybeírni javaslom; ezt támasztja alá a jelentésváltozás is: az összetétel nem egyszerűen olyan állatot/lovat jelöl, amelynek háta van, hanem olyat, amelyet csak lovaglásra használnak.

A Magyar nyelv értelmező szótára és a Magyar értelmező kéziszótár írásmódjának a különbsége abból fakadhat, hogy az előbbi még jóval a jelenleg érvényes helyesírási szabályozás előtt keletkezett, míg az utóbbi már természetesen az AkH. 1984 ajánlásait követi. Az ilyen típusú szerkezeteknél amúgy is előfordul, hogy előbb állandósult szókapcsolatként külön-, majd később összetételként egybeíródnak, de a kettő közti átmenet időszakában nagy a bizonytalanság.

(KJ)
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra