Pál-völgyi-barlangrendszer

2011. 12. 16. 1 hozzászólás

A minap megszületett Budapest alatt Magyarország legnagyobb barlangrendszere, amely a Pál-völgyi-barlangrendszer nevet kapta.

Barlangászok írják a Manyszinak: A minap megszületett Budapest alatt Magyarország legnagyobb barlangrendszere, amely a Pál-völgyi-barlangrendszer nevet kapta. A fórumokon vita megy arról, hogy melyik alak helyes: „Pál-völgyi-barlangrendszer vagy Pálvölgyi-barlangrendszer?” A vitában fölmerültek egyéb kettősségek: Gellérthegy – Gellért-hegy, Dobogókő – Dobogó-kő (az előbbi település-, vagy településrész-név, a másik földrajzi objektum). Kérdés, hogy mi a helyzet „Pálvölgy” esetében? A Manyszi állásfoglalása szerint is vitatható a kérdés, de a földrajzi nevek helyesírása azért mégiscsak eligazít: háromelemű földrajzi nevek – ha kételemű névhez közszói előtag vagy földrajzi utótag járul – esetében mindhárom tag közé kötőjelet teszünk: Hosszú-alsó-barlang, Tar-pataki-vízesés, tehát: Pál-völgyi-barlangrendszer. Ezt a megoldást javasolja a barlangnévtan alapvető kötete is: Balázs-Lieber-Varga: A jelek mélyvilága, Barlangi helynevek című könyve.

(Manyszi állásfoglalás)

1 hozzászólás

#1 ……….. 2011.12.16.12:01:35

Szépvölgyi-barlangrëndszër

Miután 2011. decembër 11-én mëgtalálták az összeköttetést a Pál-völgyI-mátyás-hëgyi és a Harcsaszájú-hideg-lyuk barlang-rëndszërëk között is, az így létrejött – még nëm hivatalosan elnevezëtt – Szépvölgyi-barlangrëndszër 28,6 km-ës hosszúságával, mëgelőzve az addig leghosszabbnak ismert Baradla–Domica-barlangrëndszërt, Magyarország leghosszabb barlangjává lépëtt elő.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra