kis testű

2011. 12. 19.

December 16-i kérdés volt a „kis vagy nagy testű állat”. A válasz így kezdődik: „A helyesírási szabályzat 108. pontja alapján ha a két különírt szóból álló minőségjelzős kapcsolat második tagjához -ű képző járul, a különírást általában megtartjuk.”
Csakhogy az OH. 927. oldalán egybeírva találjuk a szót, és az OH. szerkesztési elvei miatt ugyebár kizárható az elírás.
A „nagy testű” az OH. 1095. oldalán már két szóban szerepel.
Nem mintha érteném a kistestű vs. nagy testű distinkciót, viszont szeretném helyesn leírni a „kis vagy nagy testű állat” kifejezést.

Még az OH. szerkesztői is hibáznak, igaz, nagyon kevésszer; vagyis nem szabad misztifikálni az abban található szójegyzéket. Bár mindannyian szeretnénk egy teljesen hibátlan helyesírási kötetet, ez még csak vágy… Volt kollégánk wikipédiás gyűjteményét ajánlom a figyelmébe, mivel az Osiris Kiadó nem tette nyilvánossá az OH.-ban előforduló (sajtó)hibákat.
Ettől függetlenül nagyon jó ez a gyűjtemény, de az elsődleges mégis az, hogy a szabályokat vegyük figyelembe.
Válaszunkban ezért írtuk meg a vonatkozó helyesírási szabályokat, mert azok alapján kikövetkeztethető a szabályos alak, csak – sajnos – nem írtuk bele, hogy az OH.-ban pl. a 2004-es kiadásban ez a szóalak hibás. Abból is láthatjuk ezt, hogy a 2008-as OH. Diákszótárban már a kis testű is külön van (372. o.).
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra