Szavak, amelyek 2011-ben születtek

2012. 01. 09. nincs hozzászólás

Grant Berrett csokorba gyűjtötte azokat a szavakat és kifejezéseket, amelyek szerinte a leginkább meghatározták az elmúlt esztendőt.

Egy esztendő vége – jobb esetben – a számvetéssel és a számadással zárul. Visszanézünk, és láthatjuk, mi is történt velünk az elmúlt évben. Szelektálunk az események között: melyek voltak valóban annyira fontosak, hogy az utókornak is érdemes továbbadni őket. Ez persze nem csak rajtunk áll. Mi csupán annyit tehetünk, hogy a nyelv által is megpróbáljuk őrizni 2011-et.

Hogyan is tesszük mindezt? Hát, mondjuk nevet adunk az új dolgoknak, az új eseményeknek. Az új szavak és kifejezések csak úgy ömlenek a csapból, az idő és a nyelvhasználók pedig mintegy szűrőberendezés működnek.

Korábbi cikkeinkben már írtunk arról, hogy mely országban mi lett az „év szava”. Grant Berrett amerikai lexikográfus cikkében nem vállalkozott arra, hogy meghozza azt az ítéletet, hogy melyik szó jellemezte leginkább 2011-et, inkább csokorba gyűjtötte azokat a szavakat és kifejezéseket, amelyek szerinte a leginkább meghatározták az elmúlt esztendőt. Szemezgessünk most ezekből!

Nem meglepő, hogy a gyűjtemény telis-tele van a politikai és a gazdasági életből vett újdonságokkal. Az arab tavasz szinte biztos, hogy idővel szerepelni fog a történelemkönyvekben, de talán még az occupy mozgalom is. Hasonlóan Oszama bin Laden halála is kiemelkedő dátum volt tavaly, az amerikai angolban még szó is keletkezett arra a személyre, aki kételkedett annak igazságtartalmában (deather).

A technológiai fejlődés hívta életre a Cloud musicot, mely ugyan még hazánkban nem túl elterjedt. A közösségi oldalakon – különösen a Facebookon – terjedő spamek egy csoportját pedig elnevezték likejackingnek. (Ez a típusú lájkolós spam itthon is dívik, talán egyszer mi is adunk neki nevet.)

Tavaly futott be a plankingelés, amely az extrémitásának és veszélyességének köszönhetően már Magyarországot is meghódította. Emlékszem, mikor először hallottam a szót, 2011 őszén, fogalmam sem volt róla, mit jelenthet. Ma már igeképzővel is elláttuk, mint anno a shoppingolást.

Rövid ízelítőmet a kardash főnévvel zárnám: a kardash 72 napos időegységet jelent, hiszen ennyi ideig bírta férjes asszonyként Kim Kardashian, amerikai celeb. Tehát egy év kifejezhető úgy is, mint 5,08 kardash.

Kellemes új 5,08 kardashot kívánok mindenkinek!

Hugyecz Enikő Henriett

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra