Február 6. a számik (lappok) nemzeti ünnepe

2012. 02. 06. nincs hozzászólás

Észak-Norvégiában a számik egy héten keresztül mutatták be a kultúrájukat. Voltak tudományos előadások, filmvetítések, vásár és rénszarvasos síelés is.

Tromsøben számi hetet rendeztek január 30-tól, melynek utolsó napja február 6., a számik nemzeti ünnepe (http://www.msm.no/index.php?id=5012312). Az észak-norvégiai városban és környékén élő számik ez alatt a hét alatt sok programot szerveztek a helyi intézményekkel együtt. Konferenciákat tartottak a Tromsøi Múzeumban a számik kultúrájáról, a norvég–számi együttélésről, a norvégok számi nyelvpolitikájáról („A sikeres elnorvégosítás. Visszatekintés a számi nyelv körüli vitára” címen szól Marit Myrvoll kutató előadása [1]), illetve a számik filmvetítéseken és vásárokon mutatták be kultúrájukat. Az egyik dokumentumfilm arról szólt, hogy számikat hívtak Észak-Amerikába, hogy megtanítsák az indiánokat rénszarvast tenyészteni.

A sport sem maradt el. Tromsø havas főutcáján síversenyt rendeztek, melyen síelő–rénszarvas párok versenyeztek: a sífutókat rénszarvas húzta.

A számi nemzeti ünnep estéjén a tromsøi dómban számi istentisztelet lesz, a könyvtárban pedig további filmeket vetítenek.

Néhány link a további tájékozódásra:

Az egész heti program:

http://www.msm.no/index.php?id=5012312

Virtuális kiállítás:

http://sapmi.uit.no/sapmi/ExhibitionStart.do?language=engelsk

A Tromsøi Egyetemhez tartozó Számi Kutatóközpont (SESAM):

http://uit.no/ansatte/organisasjon/hjem?p_dimension_id=88182&p_menu=42374&p_lang=1

 

-eÉ-











[1] Ezzel egybecseng egy helyi számi férfi véleménye, akivel 2011 decemberében beszélgettem. Ő úgy látja, a számi nyelvnek kb. még 20 éve van – a norvég ennyi idő alatt ki fogja szorítani. Ő maga sokat tesz ellene, mert gyakran tart iskolásoknak, óvodásoknak foglalkozásokat a számi hagyományokról, az idegenforgalomban dolgozik és rénszarvasokat tenyészt, a családban számiul beszélnek.


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra