Occupy-mozgalom

2012. 03. 11.

Occupy-mozgalom vagy Occupy mozgalom?
occupyos vagy occupy-os?

Amennyiben a mozgalom szót a név részének tekintjük, akkor a helyes alak: Occupy-mozgalom (vö. Fronde-mozgalom, OH. 2006: 732.). A mozgalom szó azonban értelmezőként is felfogható, ami az Occupy (Wall Street) név után áll, különírva, mint például az Omega együttes esetében.

Ami a melléknévképzős alakot illeti: az y-ra végződő idegen írásmódú szavakhoz a toldalékokat rendszerint közvetlenül kapcsoljuk (cowboynak, calgaryi, whiskyzik, Canterburyben), ha viszont az utolsó kiejtett hangot jelölő, a magyar írásrendszerben szokatlan, bonyolult betűegyüttes része az y, kötőjellel kapcsoljuk a toldalékot (display-re, Barkeley-n, sydney-i). (AkH. 215., illetve 217.)
Az Occupy szó azonban egyik esethez sem tartozik, hiszen az y benne (a magyar írásrendszerben szokatlan módon) több hangot jelöl.
Fontos szempont a toldalékoláskor, hogy kötőjel nélküli kapcsolásuk esetén is gond nélkül vissza lehessen következtetni az alapalakra, és a szó végi hang kiejtését ne befolyásolja az íráskép. Ezek tükrében ajánlatosabb a kötőjeles változat: occupy-os.
(OH. 2006: 224., 275–276.)
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra