Skálafüggetlenek, véletlenek…

2012. 05. 14. nincs hozzászólás

Exkluzív előadást tartott május 11-én a Szent-Györgyi Albert Kollégium (Lakitelek Népfőiskola) tagjainak az MTA Könyvtárában Barabási Albert-László (USA-Magyarország).

Lapunk két munkatársát is meghívták. A professzor az előadás nagyobbik részében a rendszerek skálafüggetlen fölépítését magyarázta, de utalt az ettől különböző (négyzetrácsos vagy véletlen) szerveződésekre is. Egyelőre a tudomány is keresi a választ, hogy miért ilyen az egyik és miért olyan a másik. A kérdésre a matematikus Erdős és Rényi kutatásai irányították rá a figyelmet. Hogy skálafüggetlen rendszerek vannak a természetben, a technológiákban (világháló), a társadalomban és a nyelvben… tudjuk, s egyre többet fedezünk föl. Egy kérdésre azt mondta, hogy a hálózatkutatók eszközt, módszert tudnak adni, de a szakterületi problémát a szakértőknek kell megoldani.

Rákérdeztünk, hogy milyen nyelvészeti megközelítésekről tud. Említett néhányat, de a választ a nyelvészekre bízta. (A Hálózatkutatás című könyvünket megkapta, meg is köszönte.) Az előadásban főleg a véletlenszerű és a skálafüggetlen szervezettségről, a kisvilágról, a csomópontokról (hubokról) beszélt. Legfrissebb eredményei: a robosztusság-tulajdonság (a skálafüggetlen szervezet ellenáll a véletlenszerű támadásoknak), és a fitness (a huzalozó, vonzó képesség) meghatározása. Válaszaiban többször kitért a hálózattudománynak a gyógyításban való használatára. A baj az, mondta, hogy a betegségek esetében nem ismerjük a hálót. (Ha egy autó elromlik, van hálózat, meg tudjuk javítani.) A gyógyszerekkel nem gyógyítunk, hanem csak a szervezet működőképességét kívánjuk fenntartani. Olyan, mintha az autónak elromlana a lámpája, de mi egy erősebb akkumulátort tennénk be… Közvetlen, jó stílusú előadásában olykor angol hanglejtést használt, amikor azonban életéről, Csíkkarcfalváról beszélt, előkerült egy-egy erdélyi hangzás. A moderátor Kristóf Péter kérdésére, hogy mit tanácsol útravalónak a fiatal tudósoknak, egy hasonlattal válaszolt. Képzőművész akart lenni, s akkor megfogalmazta: korán stílust találni, és mellette kitartani. Tessék valamit kitalálni, és mellette kitartani, akkor is, ha esetleg támadják. És folyamatosan, keményen dolgozni.

A Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport a Savaria Egyetemi Központtal karöltve 2009 novemberében rendezte az első Hálózatkutatás konferenciát Szombathelyen. (Anyaga megjelent a hasonló című – még kapható – kötetben. A 2010 és 2011 november végén megrendezett 2-3. konferencia anyaga is hamarosan megjelenik.) A folyamatos érdeklődést látva a kutatócsoport 2012 végén megrendezi a Hálózatkutatás 4. konferenciáját. A felhívást később tesszük közzé.

(Manyszi-infó)


 


Barabási Albert-László és Kristóf Péter

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra