mondat szórendje

2012. 06. 30.

Tudományos szövegben melyik a helyes szórend? Probléma-e, ha úgy érzem jobban követhetőnek a szöveget, ha tárgyat általában kihozom a mondat elejére?

A forrásnyelvi implicit forma direktív funkcióját a fordítók az utasítás esetében a lenne szíves, a kérés esetében pedig a kérem célnyelvi explicit elemmel tették nyomatékosabbá.
A fordítók az utasítás esetében a lenne szíves, a kérés esetében pedig a kérem célnyelvi explicit elemmel tették nyomatékosabbá a forrásnyelvi implicit forma direktív funkcióját.

A magyarban a szórend általában szabad, a közlendő határozza meg; a semleges sorrend: alany – állítmány – tárgy. Nyomatékos mondatban a lényeges elem általában az állítmány elé kerül. A kérdezett mondatban a szórend attól függ, mely része hangsúlyos a mondatnak (másképpen, mi az új közlés, esetleg van valamilyen szembeállítás – a szövegösszefüggés alapján). A mondat tartalmaz egy határozós szerkezetet is, és mivel ez az igei szerkezet vonzata, ennek helye az állítmány közelében van (előtte vagy utána).

(DÉ)
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra