városnéző busz

2012. 10. 08.

Városnéző busz vagy városnézőbusz? Városnéző útvonal vagy városnéző-útvonal? A busz néz várost? Az utca sétál? A kanál vakol? Ha a sétálóutca, a vakolókanál vagy a tűzoltóautó egy szó, akkor a fenti két szó is? Ha NEM, akkor miért nem? Természetesen a magyarázat is nagyon izgat, így kérem, részletesen próbálják megindokolni a helyes megoldást.

A magyar helyesírás szabályainak 112. pontját idézem teljes egészében:

„Az -ó, -ő képzős igenevet, ha csak alkalmi minőségjelző, általában különírjuk jelzett szavától: dolgozó nő, izzó fém, közvetítő javaslat, parancsoló hang, sajgó térd, felszabadító mozgalom, kiváló termék, (az újoncokat) kiképző tiszt stb.; különösen olyankor, ha a kapcsolatnak valamelyik vagy mindkét tagja összetett szó: mutató névmás, szélező körfűrész, növényvédő szer, rakétaindító állvány, földrengésjelző műszer, ellenőrző bizottság, összekötő híd, előadó körút stb.
Ha viszont az igenévi jelzős kapcsolatok tagjai jelentés tekintetében összeforrtak (az igenév nem folyamatot, hanem valamire való képességet, rendeltetést fejez ki; illetőleg a jelzett szó az igenévben kifejezett cselekvésnek valamilyen határozója), a két egyszerű szót egybeírjuk: cséplőgép, izzólámpa, desztillálótorony, védőnő, ivóvíz, költőpénz, eladólány (üzletben), kiképzőtiszt (beosztás), felvonóhíd; hálószoba, kutatóintézet, pihenőnap, evezőlapát, átütőpapír, belépőjegy; stb. (Vö. 138.)
A kialakult szokást megtartva több olyan (részben jelentésváltozást is mutató) kapcsolatot is egybeírunk, amelynek valamelyik tagja összetett szó: forgószínpad, javítóműhely, mozgókórház, mérőműszer, előhívótank, vendéglátóipar stb.”

Ezek alapján a városnéző busz alakot javaslom, mert a minőségjelző két tagból áll, és a hagyomány sem indokolja az egybeírást (ellentétben a tűzoltóautó szóval). A városnéző útvonal szerkezetben pedig a jelzett szó is összetett, ezért erre még inkább érvényes a fenti állítás.

(KJ)
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra