föld alatti, földalatti

2012. 10. 09.

1. Az alábbi mondatban hogy helyes, földalatti vagy föld alatti? „A földalatti/föld alatti világ kiváló ismerője kimerítő információt nyújt az érdeklődőknek…”

2. Az ekések azt jelenti, hogy az EKE-nek (Erdélyi Kárpát-Egyesület) tagja, tehát ekés = EKE-tag.
Helyes-e tehát az alábbi megfogalmazás: „a háromszéki ekések 5 tagja”, vagy helyesebb így: „5 háromszéki ekés”.

3. Egyben vagy külön kell írni: egynapon vagy egy napon?
„Kiváló hangulatban ezúttal is, annak ellenére, hogy a két hegyet, bár kevés különbség van magasságban köztük, nem lehet egynapon/egy napon emlegetni.”

A föld alatti szószerkezet jelentése: ‘föld alatt található’, a földalatti összetételé pedig: 1. ‘földalatti vasút’, 2. ‘illegális’ (l. Osiris-féle Helyesírási szótár 2008: 229). A kérdezett mondatba tehát a jelentésnek megfelelően kell egybe- vagy különírni a kérdéses alakulatot:

„A földalatti világ kiváló ismerője kimerítő információt nyújt az érdeklődőknek…” mondat jelentése: a bűnözők világát, az alvilágot ismeri valaki; „A föld alatti világ kiváló ismerője kimerítő információt nyújt az érdeklődőknek…” mondatban pedig például egy barlangászról lehet szó.

A második kérdésére a válaszom az, hogy mindkét megoldás helyes.

Az egy napon szerkezetet külön kell írni mind az ‘egyszer’, mind az ‘ugyanazon a napon’ jelentésben (l. Osiris-féle Helyesírási szótár 2008: 160).

(KJ)
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra