intézménynévszerű földrajzi megjelölés

2012. 11. 12.

„3.27. Az intézménynévszerű földrajzi megjelölésekben a tulajdonnévi vagy a vele egyenértékű (néha a létesítményt önmagában jelölő) egyedítő előtago(ka)t nagybetűvel kezdve különírjuk a kis kezdőbetűs, típusjelölő utótag(ok)tól: …
Megjegyzés: A használó szándékától függően egyes ilyen alakulatok intézménynévként is írhatók: …” Fábián P. – Földi E. – Hőnyi E., A Földrajzi nevek helyesírása
A fenti szabályban mit jelent a „használó szándékától függően” kitétel, azaz mikor írhatjuk intézménynévként és mikor intézménynévszerű földrajzi megjelölésként?
Térképi feliratként – gondolom – az intézménynévszerű földrajzi megjelölést kell alkalmazni?

A Földrajzi nevek helyesírása c. kötet Terminológia fejezetében olvasható a földrajzi megjelölésekről: „a földrajzi nevekhez hasonlóak, de nem csupán vagy nem teljesen a földfelszín részleteinek azonosítására szolgálnak a földrajzi megjelölések. Ezek lehetnek (…) intézményszerű létesítményeket jelölő alakulatok: Gellért fürdő, Ugocsa mozi, Kis Rabló étterem, Keleti pályaudvar, Kerepesei temető stb.” (15.)
A 3.27. ponthoz fűzött megjegyzés arra vonatkozik, hogy intézménynévként is felfoghatók, pl. egy cég neveként: Kis Rabló Étterem (Kft.). A térképeken a földrajzi jelleg az erősebb, az intézménynévszerű földrajzi megjelölés alkalmazása javasolható.

(DÉ)
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra