összetett szavak és a szótagszámlálás

2012. 11. 21.

Amennyiben helyesen tudom a 6 szótagon felüli összetett szavak helyesírására vonatkozó szabályt, úgy ezen szavakat kötőjellel írjuk.
Azonban mindenhol egybeírva látom a következő szavakat: ingatlanüzemeltetés, épületüzemeltetés, ingatlanportfólió, energiamenedzsment, projektmenedzsment, energiafelhasználás, területoptimalizálás, karbantartástervezés.

Részletesen a 138. szabálypont foglalkozik ezzel a témával, illetve bővebb ismertetést talál az Osiris Kiadó Helyesírás c. kötet 128–131. oldalán.
A szótagok száma csak a kettőnél több szóból álló szavak esetében lényeges, ezeket a fő összetételi határon kötőjelezzük: karbantartás-tervezés.
A két szóból álló összetételeket egybeírjuk a szótagszámtól függetlenül: ingatlanüzemeltetés, épületüzemeltetés, energiamenedzsment, projektmenedzsment, területoptimalizálás.
Az egyszerűség kedvéért az egy szótagból álló igekötők nem számítanak összetételi tagnak: energiafelhasználás.
Az olyan idegen szavak nagy részét, melyek az eredeti nyelvben összetételek (portfólió), a magyar helyesírásban egyszerű szóként vesszük figyelembe: ingatlanportfólió – így ez is két szóból álló összetétel a szótagszámlálás elve alapján.

(DÉ)
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra