Tanácskoztak az anyanyelvápolók

2012. 12. 16. 1 hozzászólás

X. tisztújító közgyűlését tartotta az Anyanyelvápolók Szövetsége Budapesten.

Nagy tapssal köszöntötték Grétsy Lászlót Prima Primissima díja alkalmából. Lőrincze-díjat kapott Fekete László nyelvész (Baja-Szeremle), Kerekes Barnabás tanár (Budapest), a Beszélni nehéz!-mozgalom mentora. A Magyar Nyelv Múzeumának a Petőfi Irodalmi Múzeumhoz való kapcsolódásáról számolt be Kováts Dániel (Sárospatak-Budapest), a húszéves Anyanyelvápolók Erdélyi Szövetsége nevében Péntek János mondott köszöntőt.

Tizedik tisztújító közgyűlését tartotta december 15-én az Anyanyelvápolók Szövetsége. Grétsy László tiszteletbeli elnök lett, Juhász Judit elnök, Balázs Géza ügyvezető elnök. A társelnökök: Bencédy József és Kerekes Barnabás, a „motor”, a főtitkár: Maróti István, titkárok: Orosz Tamás és Terjéki Tamás. A hozzászólásokból vegyes kép bontakozott ki. Jakab István (Rév-Komárom) a tudományos eredmények tankönyvekbe való leszűrődését hiányolta. A legtöbben a média nyelvéhez szóltak hozzá. Wacha Imre (Budapest) beszámolt a Montágh Imréről elnevezett új tévés-rádiós nyelvi bizottság működéséről, amelynek sikerességét a jelenlévők egyetlen példával sem tudták megerősíteni. Kiáltó ellenpéldákat viszont bőven soroltak, sőt akadt, aki magyar nyelvvizsgát követelne a rádiós és tévés szereplőktől. Juhász Judit nem volt jelen, levélben köszönte meg a megválasztást.

(Manyszi-infó)

1 hozzászólás

#1 zurgó 2012.12.22.11:36:58

Épp itt az ideje, nagyon szaporodnak a divat- és stílushibák. Minden fórumon. Még az általam egyébként jórészt kedvelt Dumaszínház egyes humoristái is bántóan helytelen hangsúllyal beszélnek. Őszintén remélem, hogy nem szándékosan teszik.

Szurkolok Önöknek!

Egy önkéntes nyelvőr „gerilla”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra