fogaskerekűvasútszerelvény-típusok

2013. 02. 08.

A „metró, metrószerelvény, metrószerelvény-típusok” szóképzés mintájára hogyan kell írni a „fogaskerekű vasútszerelvény-típusok” kifejezést? Tudtommal hat szótagnál hosszabb összetett szavaknál kötőjelet teszünk a szóhatárokhoz, így a vasútszerelvénytípusok szóba is. Ugyanakkor a vasút szó itt a fogaskerekű vasút kifejezés része. Lehetséges, hogy egybe kell írni a kifejezés szavait (figyelembe véve a hat szótagos szabályt), ha összetett szót akarunk képezni belőle? Úgy mint „fogaskerekű-vasútszerelvény-típusok”?

Az alap, a fogaskerekű vasútszerelvény minőségjelzős összetétel, ezért különírandó (AkH. 107. szabálypont). Ehhez az alakhoz a második mozgószabállyal tudjuk hozzákapcsolni a típusok utótagot (AkH. 139. b szabálypont). Ez a szabály kimondja, hogy az eredetileg különírt szókapcsolatot az új alakulatban egybeírjuk, és ehhez kötőjellel fűzzük az utótagot, a helyes írásmód tehát: fogaskerekűvasútszerelvény-típusok.
Az ilyen túlzottan hosszú szavak helyett azonban célszerűbb a szerkezetes megoldás: fogaskerekű vasútszerelvények típusai.

(BK)
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra