betűrendbe sorolás

2013. 02. 19.

Nemrég egy megyei anyanyelvi versenyen vettem részt. Az egyik feladatban (betűrendbe sorolás) a Miklós Bálint és Miklósa Evelin nevek is szerepeltek (egymás mellett). Én az utóbbit gondoltam előre, mivel ha a betűket sorban nézzük, akkor az \’a\’ hamarabb van, mint a \’b\’. A tanárnőm is mindig így tanította nekem. Negyedik helyezést értem el. Az eredményhirdetés után megnézhettük a feladatlapomat. A bírák a Miklós Bálint nevet gondolták elsőnek. Ez sokat számítana, mivel ha ők hibáztak, és valóban az én megoldásom a helyes, harmadik hely járna nekem. De ha mégis én rontottam, akkor szeretném tudni, hogy miért is van úgy.

A betűrendbe sorolás részletes szabályait az Osiris Helyesírás tartalmazza, a személynevekre vonatkozóan a 34. oldalon. Idézem az idevágó részt:
„Névsorokban […] először a családneveket szokás figyelembe venni, s azok alapján készítik el a betűrendet, az utónevek csak az azonos családneveken belül rendeződnek ábécérendbe. Tehát a Nagygyörgy Péter nem előzi meg a Nagy Tibor nevet, pedig a Nagy forma utáni első mássalhangzó alapján Nagygyörgy előbbre kerülne, mint a Nagy Tibor. A könnyebb és egységesebb rendezés érdekében azonban csupán a családnevek adják a rendszerezés alapját, így a Nagy családnév megelőzi az összes Nagy- előtagú összetett családnevet.”

Ez a mi példánkra lefordítva: Miklós Bálint azért kerül előbbre a névsorban, mert a családnevek rendszere alapján a nála hosszabb, vagy akár csak egy betűvel megtoldott vezetéknevek már egy másik kategóriába esnek. Ha több név lett volna ugyanolyan vezetéknévvel, akkor a sorba rendezés így nézne ki:
Miklós Bálint
Miklós János
Miklós Zoltán
Miklósa Evelin
Miklósa Ivett
Miklósa Zsanett
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra