nagybetűsítés

2013. 07. 12.

A képviselő-testület szót tudtommal a fenti módon írjuk helyesen (kis k-val, kötőjellel). Előfordulhat-e olyan helyzet, hogy önállóan ezt a szót nagy k-val írjuk (leszámítva ha a mondat elején áll)? Mi van akkor, ha azt mondom: Ferencváros önkormányzatának képviselő-testülete? Ekkor is kis k, ugye? Tekinthető-e bármikor tulajdonnévnek ez a szóösszetétel?
Ugyanehhez tartozik, hogy az önkormányzat szó önmagában kis ö. Akkor is az, hogy egyértelműen egy konkrét önkormányzatra utal? Ha elé írom a település nevét, de nem a bejegyzett tulajdonnevet használom (pl ferencvárosi önkormányzat), akkor is kis ö?

Korábbi válaszainkban sokszor foglalkoztunk a nagybetűsítés e jelenségével. A ma érvényben lévő helyesírási szabályzat szerint a kérdésben megfogalmazott esetekben a kis kezdőbetűs írásmód a megfelelő (A magyar helyesírás 118.d pontja szerint). Az Osiris Kiadó Helyesírás c. kötete lokális tulajdonnevesülésnek nevezi azt a jogi nyelvi jelenséget, melyben egyes szavak és szerkezetek nagybetűvel jelennek meg, pl. Kormány, Alperes (2004: 140). Várhatóan a helyesírási szabályzat módosítása megengedőbb lesz ebben a kérdésben. L. http://www.e-nyelv.hu/2013-05-02/a-kormany-nagybetuje-gyozott-uj-helyesiras-3/.
Egyelőre a nem hivatalos névként használt ferencvárosi önkormányzat, képviselő-testület a szabályos írásmód.

(DÉ)
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra