III. Czuczor–Fogarasi-konferencia – Felhívás

2013. 09. 29. nincs hozzászólás

Az elmúlt években a nyelvészek mellett zenetörténészek, művészettörténészek, néprajzosok, írók, természettudományi szakemberek is bekapcsolódtak a CzF.-kutatásokba.

A 150 éve megjelent Czuczor—Fogarasi-szótár (CzF.) újrafölfedezése, értékeinek föltárása, modern tudományos ismeretekkel való kiegészítése, újraértékelése az elmúlt években elkezdődött. A 2010. évi konferencia anyagát megjelentette az Életünk című folyóirat, a 2012. évi konferencia anyaga az MMA gondozásában látott napvilágot (Horváth Katalin szerk.: II. Czuczor—Fogarasi konferencia. Budapest, 2013.)

A konferenciák erősségét az adja, hogy egyre szélesedő személyi és tematikai körben igyekeznek új kutatásokat ösztönözni. A szervezők elfogadják a többféle megközelítést, de egyszersmind (magukra nézve is) kötelezővé teszik a szakmai ellenőrzést, lektorálást, vagyis olyan előadásokat és tanulmányokat nem fogadnak be, amelyek tudományos módszerrel nem ellenőrizhetők.

A CzF.-kutatás ugyanis nemcsak egyszerűen a magyar nyelv sajátosságainak, belső törvényszerűségeinek a kutatása (az ún. szerves nyelvészet), hanem felfogása révén szólások (frazeológia), népi tudás, valamint a népdalok (népzene), népmesék kutatásában is új megközelítéseket eredményez. Sőt, a CzF. néprajzi szempontból is kincsesbánya, amelyet még nem aknáztak ki.

cz_f

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Több szervezet összefogásával 2014. január 6-án, hétfőn rendezik meg a III. Czuczor—Fogarasi-konferenciát. A konferenciára különösen a következő témakörökhöz kapcsolódó előadásokat várnak a szervezők:

Szóelem — szócsalád — gyök
Tér és idő távlatai a szócsaládosításban
Módszertani alapelvek a szócsaládok kutatásában
Hálózatos működés a nyelvben (gyökrendszerben)
A CzF. 7. kötetének regénye.

Az előadásokat a tervek szerint könyv alakban megjelentetik.

Rendező szervek: Anyanyelvápolók Szövetsége, Diófa-kör, Inter Kultúra-, Nyelv- és Médiakutató Nonprofit Kft., Magyar Művészeti Akadémia, Magyar Nyelv- és Kultúra Nemzetközi Társasága, Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport, Petőfi Irodalmi Múzeum.

Előadással a jelentkező nevének, az előadás címének és a legalább 2500 leütést tartalmazó, szakmailag értékelhető vázlatának beküldésével 2013. november 30-ig lehet jelentkezni. A jelentkezést az iroda@e-nyelv.hu címre kérjük beküldeni (a tárgy megjelölése ez legyen: CzF-konferencia). Az előadásokat a szervezők által felkért bírálók véleményének figyelembevételével választják ki. A kiválasztott, felkért előadók költségeit a szervezők megtérítik.

A konferenciával kapcsolatban ugyancsak a megadott ímélcímen lehet érdeklődni.

A rendezvényt a Magyar Művészeti Akadémia támogatja.
MMAlogoC_1_ketsoros

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra