fekete sütő

2014. 01. 23.

A cserépkályhába beépített kemence funkciójú tér nevének írása helyesen: fekete sütő vagy feketesütő? (A sütőrész nem feltétlen fekete színű kívülről, de a belseje persze előbb-utóbb kormos lesz.)

Egy érdekes oldalra bukkantam az internetes keresés közben. Itt pontosan meghatározzák, hogy miért hívják fekete sütőnek a (cserép)kályhának ezt a bizonyos részét.
„Azért hívják fekete sütőnek, mert elsődleges funkciójá[t] tekintve valójában a kályha tűzterének része, tüzelés közben sárgás-kékes lángokat látunk benne virgonckodni a sütőajtó üvegén keresztül. Itt-ott pedig a fekete korom megfogja a fekete sütő falait. Ezt a kemencét a tűz leégése után, megfelelő hőmérsékletre hűlve vehetjük használatba. Közvetlenül a tüzelés után a kemence még túl forró, egy sütő hőmérővel érdemes követni a megfelelő hőmérséklet elérését.”
forrás: http://kalyha.hu/a-fekete-suto-mint-teljes-erteku-kemence.html
A (cserép)kályhának ez a része tehát valóban rendelkezik sütőfunkcióval is, ráadásul a használattól feketére színeződnek a falai, ezért helytálló a különírt forma (jelzős szerkezet): fekete sütő.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra