Miért mosolyjel?

2014. 02. 25. 2 hozzászólás

Biztos sokakat érdekel a kérdés, vajon miért a mosolyjel (smiley) a legalapvetőbb képi jel, emotikon (érzelemjel)?

Forrest-Gump-Smiley-face


Vajon miért nem ellentéte, a „szomorújel”, vagy éppenséggel egy teljes ember, vagy a nap, vagy egy ház? Azért, mert a mosoly a legalapvetőbb emberi tulajdonság. A baba megszületése utáni hónapban, az anyával való kapcsolatban, az ún. preverbális szakaszban elsőként bukkan fel a „mosolyválasz” (smiling response), másként szociális vagy társasági mosoly. Pár hónappal később ezt követik a torokban képzett kuncogó és nevető hangok. A mosoly a mindennapi érintkezés, kommunikáció legalapvetőbb gesztusa. A másik ember felismerését, megismerését, a kommunikációja iránti érdeklődést mindig mosolynak kell kísérnie. Mivel ez a „természetes” mosoly hiányzik az internetes csevegésben, teljesen érthető, hogy folyamatosan meg kell erősíteni a másikat az érdeklődésünkről, ezért rögzült a mosolyjel, ezért teszik ki gyakran a chatelők.

smiley_faces-wide


A mosolyjel egyébként már az internet előtt megszületett, Harvey Ball alkotta 1963-ban, s eleinte csak jelvény, poszter, képeslap és trikó formájában terjedt. Az interneten azonban nélkülözhetetlen írásjellé vált. Többek között erről is beszélt Balázs Géza 2014. február 19-én a százhalombattai „Matrica” (ejtsd: mátrika) Múzeumban tartott előadásában.

(Manyszi-infó)

2 hozzászólás

#1 :)) 2014.03.05.23:41:11

Már értem, miért olyan fontos a mosoly/jel.

#2 Antares 2014.04.27.00:17:15

Ennek nem sok köze van a babához vagy ahhoz, hogy a mosoly mennyire alapvető tulajdonság (egyébként miért is lenne az?). Az ok sokkal egyszerűbb: A smileyt leginkább a humor kifejezésére használjuk. A beszélt nyelvben könnyű megállapítani, hogy mikor mit mennyire gondol, mond komolyan a beszélő. Írásban ez egyáltalán nem fejezhető ki, ezért használjuk a smileyt. Ha nem tennénk, az rengeteg félreértésre, sértődésre adna okot. A smiley tehát nagyon is fontos, gyakorlatilag nélkülözhetetlen írásjel a netes kommunikációban. A többi hasonló jelnek messze nincs ekkora szerepe és jelentősége.

Ha valaki kételkedne ebben, gondolja meg, mekkora a különbség a következő két írott mondat jelentése között:

„Szégyelld magad!”

és

„Szégyelld magad! :)”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra