Gyorsmérleg az első nyelvésztáborról és a negyedik anyanyelvi juniálisról

2014. 06. 22. 2 hozzászólás

Lezajlott az első nyelvésztábor és a negyedik anyanyelvi juniális Sátoraljaújhelyen és Széphalomban, a megújult Kazinczy Múzeumban és A Magyar Nyelv Múzeumában.

A szervezők mindkettőt a nyelvi kérdések iránt érdeklődőknek, tanároknak, diákoknak hirdették meg, és családi programnak is javasolták a környék számos kulturális, turisztikai lehetősége (múzeumok, műemlékek; libegő, bob, kalandpark) miatt. A legfiatalabb résztvevő 3 éves, a legidősebb 75 éves volt. Érkezett előadó Szlovákiából (Kassáról) és Romániából (Temesvárról) is.

A nyelvésztáborra és anyanyelvi juniálisra legalább egy éjszakai szállást kérve 42-en regisztráltak. Az előadások látogatottsága 15-50 fő között váltakozott. A program fénypontja, a szombati esszékonferencia 40, a délutáni előadások 40-50, mindkét múzeumot számítva az esti kulturális programok (interaktív kiállítások, koncert, népi tánc, tűzugrás stb.) pedig több ezer főt vonzottak a környékről és távolabbról. A Szabó Balázs Bandája koncertre természetesen megtelt A Magyar Nyelv Múzeuma.

A nyelvésztáborban előadást tartottak (sorrendben): Pusztay János, Magyari Sára, Bencze Lóránt, Pölcz Ádám, Minya Károly, Széplaki Erzsébet, Rácz János, Kugler Nóra, Balázs Géza, Kováts Dániel, Máté László, Juhász Dezső, Pomogáts Béla, Baranyai Katalin, Fráter Zoltán, Fehér József, A. Molnár Ferenc, Nyiri Péter, Kiss Róbert Richard, Korbuly Péter, Hujber Szabolcs. Kapcsolódó rendezvények voltak: a múzeumok éjszakája, a XII. Nemzetközi Vad- és Halételfőző verseny, Kosztolányi-fotókiállítás, Nyelvészkedő írók (Fráter Zoltán), a Kettesnyelvünk és a Gyümölcsneves könyv bemutatója, az MTVA Montágh Imre Testületének interaktív bemutatója, megemlékezés Kazinczy sírjánál, kosztümös tárlatvezetés Török Zsófiával és Kazinczy Ferenccel, élő Tetten ért szavak, Az év szava (2013) kihirdetése, néptánc, tűzugrás… A nyelvésztáborról és juniálisról több alkalommal beszámolt a Magyar Katolikus Rádió, a Magyar Televízió híradója és a Kossuth rádió, az előadások nagy részét rögzítette a Zemplén Televízió.

Az eseményről készült fényképek megtekinthetők honlapunk képtárában.

(Manyszi)


Csoportkép

 

2 hozzászólás

#1 Kovács Tiborné 2014.06.30.10:57:31

Nagyon sajnáljuk, hogy idén lemaradtunk, jövőre mindenképpen megyünk! K. család

#2 Tóth T. 2014.08.11.21:52:13

Vajon az előadások közzététele tervbe van e véve. Ha igen, hol, mikor.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra