95. Mesztegnyő – Felsőkak

2019. 07. 08. nincs hozzászólás

Aki meg szeretné tudni, hogy mi Somogyország, üljön föl a mesztegnyői kisvasútra.

A nyolckilométeres kanyargós út bevezet a somogyi dzsungelbe (belső-somogyi homokvidék) vizenyős réteken, halastavak gátján halad. Egy helyen kiszállhatunk, és elgyalogolhatunk egy kilátóhoz. A végállomás: Felsőkak, innen tolatómódban közlekedik a kisvonat visszafelé.




Kedves családi program a kisvonatozás (Mesztegnyő–Felsőkak)



 

Mesztegnyőt szláv eredetűnek vélik, a több helység nevében felbukkanó kak (pl. Kak, Hernádkak) pedig talán a kakassal függ össze, de a kérdés nyitott, lehet tovább kutatni.


A sűrű erdőben még kivehetők a németek egykori lövészárkai; ellenállásuk helyszínét Margit-állásnak hívták. Mára csak végelen nyugalom: gyertyános tölgyesek, kőris-szil ligeterdők, égerlápok, tarka nőszirom, királyné gyertyája, erdei ciklámen, tőzike, békaliliom. A vízfolyások és a tavak kedvelt helyei a vízimadaranak. Valaha számos kisvasút szolgálta a somogyi erdészetet, mára csak ez maradt. Igaz, ezt 2013-ban felújították, és a turizmus szolgálatába állították. Mesztegnyő Marcali közelében, a 2010-ben bezárt Balatonszentgyörgy—Somogyszob vasútvonal mellett fekszik. A vasútállomás elhanyagolt épülete mögött található a kisvasút végállomása, remíze, parkoló. Szombaton és vasárnap menetend szerint kétszer is jár a kisvasút. (Kívánságra bármikor indítanak különvonatot!)


(Kép és szöveg: BG)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra