126. Emlékező angyal

2020. 05. 04. nincs hozzászólás

Az 1849-es isaszegi csatában elesettek tömegsírjai régóta zarándokhellyé váltak. A falutól félórányi távolságra található Katonapallagon a honvédsírok mellett az elhunyt osztrák katonáknak is állítottak emlékoszlop – a megbékélés jegyében.

2008-ban pedig Makovecz Imre Emlékező angyal című alkotásával gazdagodott az emlékpark – melyet a művész jelenlétében avattak fel.

Részlet a Makovecz Imrével készült beszélgetésből:

– Az angyal-lét egy fokkal magasabb az emberénél. Ismerjük az őrangyalt, mindannyiunknak van. Velünk örül és velünk együtt sír, megtestesülni azonban nem tud. Halottaink nyugalmát őrizze a győzelem angyala. (…) Nem tudtam erről a helyről. Nem tudtam, hogy titokban, jeltelenül kellett hősi halottainknak itt nyugodniuk. Nem tudtam, hogy hosszú éveken, évtizedeken át titokban hoztak fel virágot, mécsest halottak napján. A Katonapallagnak erős sugárzása van. Mélyebb a csönd a szokásosnál. Szeretettel gondolok az Egyesületre, s azokra, akik feljöttek az erdőbe a holtak angyalához. (Beszélgetés Makovecz Imrével: www.isaszeg.hu.)

1978-ban egy (névtelen, de a szerző által ismert) érettségiző diák túratársaival a Katonapallag mellett keletkezett erdőtüzet eloltotta, és ezzel megmentette a sírok körüli erdőt, s a sírokat. Az akkori nagyközségi tanács köszönetét fejezte ki érte.

(Kép és szöveg: BG)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra