Magyaróra, nyelvésztábor

2020. 06. 22. nincs hozzászólás

Magyaróra-tábor néven folytatódott a 7. nyelvésztábor, amelynek viszont az anyanyelvi juniális volt az előzménye

A lényeg: a magyar nyelv és irodalom barátainak, generációinak találkozója – immár 10 éve Sátoraljaújhelyen, Széphalomban, a Magyar Nyelv Múzeumában. Az idei rendezvény a járványveszély miatt elrendelt rendkívüli állapot végén valósult meg – különleges óvintézkedésekkel: jóval több szabadtéri programmal. A tábor résztvevői egésznapos bodrogközi-ungi kiránduláson vettek részt: megtekintették Borsiban Rákóczi szülőhelyét (a kastélyt jelenleg a magyar állam támogatásából újítják fel), Dobóruszkán Dobó István sírhelyét, Szelmencen a trianoni határ által kettévágott falu emlékhelyét, Leleszen a premontrei kolostorban a nemrég előkerült freskókat (és nem került elő, bár a legenda úgy tartja, hogy itt van eltemetve Gertrud királyné szíve), Királyhelmecen a könyvtárat, múzeumot. A programot a kisgéresi pincesor megtekintése zárta.

A nyelvésztábor sajátossága volt a kötelező távolságtartás: a szlovákiai templomokba, könyvtárakba csak maszkkal lehetett belépni, a templomokban kis papírokkal volt kijelölve a kellő távolságra elfoglalható ülőhely. Irodalmi, anyanyelvi előadások, trianoni megemlékezés, szakmai előadások, nyelvészeti módszertani program a Magyar Nyelv Múzeumában, Magyaróra bemutató és laptervezés tette teljessé a tábor programját. 

Köszönet a tábor programjának szakmai támogatásáért: Fehér József ny. múzeumigazgatónak, Nyiri Péter igazgatónak, Zvolensky Gabriellának, a Bodrogközi és Ung-vidéki Közművelődési Intézet igazgatójának, Kurucz Péternek, a Magyar Nyelv Múzeuma munkatársának. A galériában látható fényképeket Balázs Géza, Blankó Miklós, Minya Károly és Kurucz Péter készítette.

  • Aki nem járt még Kisgéresen, nem ismeri a Bodrogközt.

  • Bodrogköz irodalomban is előforduló ritka neve: Mezopotámia.

  • Kisgéres 800 éves falu, és 800 éve nagyobb, mint Nagygéres.

  • Vörösmarty a Zalán futását és a Csongor és Tünde néhány jelenetét hajszálpontosan a bodrogközi tájról mintázta (holott sohasem járt ott). (Manyszi-infó)


Szakmai megbeszélés (kép: BM)

A tábor szervezői (kép: KP)

További képek itt.

A program az NKA támogatásával valósult meg. 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra