Covid-helyesírás

2020. 08. 19. 2 hozzászólás

Covid-19, Covid 19, COVID-19, COVID19

Nyelvi tanácsadásunk a Covid–19 formát javasolta. De a szakmában vita támadt. A Manyszi szellemi köréhez tartozó dr. Bősze Péter professzor, az orvosi nyelv, helyesírás szakértője más véleményen van: “a COVID19 írásformát javasoltam. Az orvosi nyelvben a nevezetek mozaikszóit nagybetűvel írjuk, hogy megkülönböztethetők legyenek a tartozékbetűktől, pl. TNFa (az a tartozékbetű). Ha úgy írnám, hogy TNFA, senki nem tudja megkülönböztetni. Hasonlóan COVIDa19 – bizonyára lesz ilyen. A COVIDA19 teljesen megtévesztő. A koronavírus-betegség (coronavirus disease) Covid19 (vagycovid19) kisbetűs változatát sem támogatom.”

Az MTA nyelvi tanácsadója a Covid19 formát ajánlja.

A Manyszi továbbra is a Covid-19, esetleg a Covid 19 formát. 

Miért? 

Alapvetően egy egyszerűsített helyesírás pártján állunk, vagyis nem gondoljuk, hogy a közhelyesírásnak túl mélyen bele kellene mennie a szakmai szempontokba, amelyet egy átlag ember, de még egy nyelvész sem ért (ezért szakmai helyesírási kérdésekben egyedül általában nem is tud tanácsot adni). Balázs Géza a továbbiakban így indokolja a döntést: “A magunk döntését azért tartjuk jónak, mert a formai megoldások híve vagyok: vagyis ha van egy hasonló forma, akkor kövessük azt, és ne keressünk mögötte bonyolult szakmai logikát. De tudomásul veszem, ha ezzel mások nem értenek egyet. Nem hiszem, hogy a Covid–19 bármilyen szempontból félreérthető lenne (a Covid 19 formát is tudom támogatni, és persze elfogadom a Covid19 formát is), szerintem azonban a Covid–19 tökéletesen illeszkedik a magyar helyesírás logikájához, más formákhoz (Apollo–11, Forma–1). A COVID–19 túlzás (a magyar helyesírás fölöslegesen nem nagybetűsít), a COVID19 pedig – bár lehet, hogy szakmailag tökéletes – nehezen olvasható, nehezen felfogható.” A szabályzat egyébként ez mondja: “A számok és betűk kapcsolatát többféleképpen szokás írni… Az egyes írásmódok között érdemi különbség nincs. – Az egyedi rendszerek eltérhetnek az általános helyesírási gyakorlattól” (AkH. 294). 

2 hozzászólás

#1 NN 2020.09.15.22:35:34

Elgondolkodtató, hogy egy járvány neve mennyi helyesírási gondot okoz. és még mennyi nem helyesírásit…

#2 Sz. Tóth Gyula 2020.09.23.17:08:41

Csak a járvány helyesírása legyen a legkisebb gond. Írják így is, úgy is, de ugyanarra gondolunk. (Hogy ki mit ért alatta, az megint más.) A különböző műfajok eltérően használják. Balázs Géza felfogásához kis adalék: a francia online sajtóban ezt használják: Covid–19

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra