török mogyoró

2022. 05. 03.

Fordító vagyok, és a lektorral nézeteltérésünk támadt a török mogyoró helyesírását illetően. Én két szóba írtam, mert úgy van a helyesírási szótárban, de szerinte akkor is egybe kell, mert csak akkor török mogyoró, ha konkrétan Törökországból származik, és minden más esetben egy szó. Ebben szeretnék állásfoglalást kérni.

Önnek igaza van, külön kell írnunk a ‘török mogyoró’ kifejezést (MHSz. 536. o., OH. 1402. o.). A lektor kolléga érvelése ezúttal nem helytálló, ugyanis a növény- és állatnevek helyesírása SZAKNYELVI KÉRDÉS, az akadémiai helyesírás és a hétköznapi logika nem írja azt felül.
Az Osiris-helyesírás (OH) a Priszter Szaniszló-féle növényrendszertani nómenklatúrát (Növényneveink, 1998, Mezőgazda Kiadó, Budapest) vette alapul a szócikk írásánál, tehát fogadjuk el, hogy ezt így kell írni.
Érdekesség: a Corylus colurna (lat.), vagyis a török mogyoró a Balkánról, Kis-Ázsiából származik.

(Ismét felhívjuk kedves olvasóink figyelmét, hogy mi, az E-nyelv tanácsadói, a köznyelvi norma szerinti akadémiai helyesírást vesszük alapul tanácsadáskor, tehát a Magyar Helyesírás Szabályai 12. kiadása alapján segítünk eligazodni a helyesírás útvesztőjében.) (GA)
vissza a főoldalra