Első Anyanyelvi piknik

2023. 04. 28. nincs hozzászólás

Petőfi 200


Az egyórás, színes – ahogy mondani szokták: interaktív – programban tematikus nyelvi, irodalmi, művészeti bemutató, vetélkedő és nyelvi gyorsszolgálat szerepel. Az országjáró rendezvényt Terdikné Takács Szilvia, a PKÜ Kazinczy Műhely szakértője jelentette be 2023. április 26-án a Nemzeti Színházban második alkalommal megrendezett magyar nyelvi heti rendezvényen. Ezen a napon került fel az Élő magyaróra YouTube-csatornájára  a Kazinczy Műhely Petőfi, a slágergyáros című összeállítása.

2023-ban a legkisebb falvaktól a fővárosig, a meghívások alapján Sátoraljaújhelyen, Berettyóújfaluban, Ragályban, Kiscsőszön, Zamárdiban és Nagyváradon bukkan fel a piknik. Balázs Géza, a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára hozzátette, hogy ezeken a helyeken szinte mindenhol járt Petőfi Sándor is (ha nem éppen azon a helyen, akkor a szomszéd településen). Az útra bocsátó rendezvényt Petőfi 200 címmel a Színház- és Filmművészeti Egyetem másodéves zenés színész hallgatói adták elő.



Ismert és kevéssé ismert, nagy hatású Petőfi-versek elevenedtek meg énekkel, zenével, tánccal a „teltházas” Kaszás Attila teremben. A verseket Szilágyi Enikő válogatta és tanította be, az előadást Vidnyánszky Attila rendezte. Az alkotók ezt a műsort is szeretnék utaztatni, akár az anyanyelvi piknikhez kapcsolódva. (PKÜ Kazinczy Műhely)

További tudósítások az Anyanyelvi piknikről és az SZFE Petőfi 200 – a tervek szerint az Anyanyelvi pikniket is olykor kísérő – műsoráról: 

 

A Nemzeti Színházból indul országjáró körútjára az Anyanyelvi Piknik – kultúra.hu (kultura.hu)


Kincses Krisztina | Anyanyelvi piknik és Petőfi Sándor a Nemzeti Színházban (helyorseg.ma)


https://petofiugynokseg.hu/hirek/aktualis-hirek/anyanyelvi-piknik.html

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra