Keresztény-havas

2024. 04. 12.

A Brassó melletti Keresztényhavas nevének a helyesírására szeretnék rákérdezni. Hogyan írják helyesen: Keresztény-havas vagy Keresztényhavas? A helyesírási útmutató szerint a „havast” kötőjellel kell illeszteni a hegy nevéhez, de ebben az esetben a hegy neve nem az, hogy Keresztény, hanem maga az, hogy Keresztényhavas. Tehát igazából „Keresztényhavas-havas”. Ebben a témakörben mi brassóiak között sincs egyetértés, mindenki úgy használja, ahogy csak akarja.
Mégis mi a helyes?

Ajánlom figyelmébe az egyik korábbi válaszunkat: https://e-nyelv.hu/2015-02-25/havas-ko-mint-foldrajzi-koznev/. Most, 2024-ben sem tudunk mást javasolni.

Az, hogy egy gyakran használt, összetett földrajzi nevet (jelen esetben: a Keresztény-havast) idővel erősen egybeforrottnak tekintenek a helyiek, teljesen természetes nyelvi jelenségnek minősül. (Csak mint analógia: a Fertő tó – amely ráadásul még külön is írandó – érthető okokból nem igazán hallható pusztán „Fertő” néven, de ugyanígy a Velencei-tóra sem kifejezetten szokás csak „Velencei”-ként hivatkozni a normatív nyelvváltozatokban. A fentebbiekhez hasonló példák sorába tartozhat még akár a Kékes tető is.)

(Manyszi)
vissza a főoldalra