58. magyar nyelv hete Somogy vármegyei megnyitója

2024. 04. 23. nincs hozzászólás

Szakály Sándor, a TIT és a Berzsenyi-társaság elnöke köszönt

Kaposváron korábban már többször volt magyar nyelv heti megnyitó – akkor a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat szervezésében. A mostani kaposvári megnyitón a somogyi (törökkoppányi) származású Szakály Sándor történész, a Veritas igazgatója, a TIT mostani elnöke megállapította, hogy a TIT lehetőségeinek fogytán ezt a rendezvényt a nagyon kis költségvetéssel működő Berzsenyi Dániel Irodalmi és Művészeti Társasággal együtt a PKÜ Kazinczy Műhely és a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága rendezte meg. De szerencsére szép számmal gyűltek össze kaposváriak az ez alkalomra megnyitott Takáts Gyula-emlékházban. 

  

Balázs Géza, a megnyitó ünnepség vezetője felolvasta Halmai Tamás kaposváriakat köszöntő levelét, majd pedig részleteket olvasott fel Acsai Roland A Híd című, kaposvári szonettkoszorújából. A jelen lévő költőt tapssal jutalmazta a kaposvári közönség.



Halmai Tamás köszöntője itt olvasható: https://mnyknt.hu/halmai-tamas-nyitott-falak-varosa-a-somogy-varmegyei-magyar-nyelv-hete-megnyitojara/

Acsai Roland szonettkoszorúja a Nyelvünk és Kultúránk folyóirat élén olvasható: https://mnyknt.hu/wp-content/uploads/2024/01/NyEK-2023-online-1.pdf

Ezután Szakály Sándorral a somogyiságról, Somogy történelméről, pogány- és törökkori, valamint keleti emlékeiről beszélgetett Balázs Géza. A Somogy kulturális folyóirat főszerkesztője Ujváry Gábor és szerkesztője Császtvay Tünde a lap átalakulásától és terveiről osztotta meg gondolatait. Az emlékházban Takáts Gyula költői szellemét idézte meg Balázs Géza, majd Halász Lászlóné, a ház gondnoka mesélt a házról: mindvégig itt élt Takáts Gyula, itt halt meg, innen szervezte Somogy irodalmi életét. 



A megnyitó végén Terdikné Takács Szilvia somogyi tájszavakat ismertető vetélkedője következett, amelynek szavait szinte kivétel nélkül ismerte a somogyi közönség. 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra