Adamikné Jászó Anna: Humor és retorika az irodalomtanításban. Az érvelés humora Arany, Jókai, Gárdonyi és Móra műveiben. (e-könyv)

1000 Ft

Kategória:

Leírás

A magyartanárok szerint szomorúak, sőt komorak az iskolai irodalmi olvasmányok; eltűnt a tananyagból humor. Ezért ez a könyv öt tanulmányt tartalmaz a humorról, a humor és a retorika kapcsolatáról. A könyv a humor és az érvelés, valamint a humor és a stílus kapcsolatáról szól. A humort átfogó kategóriának tekinti: humoros lehet egy derűs mozzanat és a szívet dagasztó kacagás is. A történeti-elméleti bevezetőt követik az Arany, Jókai és Gárdonyi humoráról szóló tanulmányok. Jókai parlamenti szerepléseiről keveset tudnak a mai olvasók; kitűnő szónok volt, s humorával, elegáns előadásmódjával mindig kellemes hangulatot teremtett. Gárdonyi másképp leleményes, másképpen teremt új szavakat és prózaritmust. Arany Jánosról egyoldalú kép él a köztudatban: úgy festik le, mint töprengő, a bűn és bűnhődésen tűnődő balladaköltőt, őszikés, szomorú öregembert, pedig ragyogó humora volt. Az Aranykoporsó kapcsán a Móra Ferenc modernségére, sőt: aktualitására kívánunk rámutatni. A humor kutatása jelenleg az érdeklődés középpontjában áll – talán azért is, mert meglehetősen humortalan korban élünk, s természetünknél fogva hiányoljuk a derűt –, de a retorika és a humor kapcsolatáról, különösen a humor és az érvelés kapcsolatáról nemigen írtak. Leginkább ez a tény indokolja ezt a munkát. Továbbá kiegészíti, árnyalja a nagy íróinkról alkotott képet. Ezenkívül példái jól használhatók a retorikai érvelés és a stílus, a stilisztikai fogalmak tanításakor is.


A szerző, Adamikné Jászó Anna az ELTE professor emeritusa, számos retorikai alapmű szerzője, a modern hazai retorikaoktatás megalapozója.


Legutóbbi munkái: Klasszikus magyar retorika. Argumentáció és stílus (2013), Jókai és a retorika. (Budapest, 2016)


Stilisztikai kisszótár. IKU-Tár 7-8. (2019) (Kapható az e-nyelv.hu könyvesboltjában), Retorikai kisszótár. IKU-Tár 13. (2020) (Kapható az e-nyelv.hu könyvesboltjában)


Szorgalmazására jelent meg: Pécseli Király Imre: Bevezetés a retorikába két könyvben (2017), Chaim Perelman: A retorika birodalma. Retorika és érvelés (2018)

Értékelések

Még nincsenek értékelések.

„Adamikné Jászó Anna: Humor és retorika az irodalomtanításban. Az érvelés humora Arany, Jókai, Gárdonyi és Móra műveiben. (e-könyv)” értékelése elsőként

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

vissza a főoldalra