úgy, mint; udvariasság

2008. 09. 30.

1. A napokban kifogásoltam egy mondatot a Magyar Nemzet rovatvezetőjénél, amely így hangzott, idézem: „A Washingtonból érkező hírek szerint az amerikai kongresszus kemény keresztkérdéseknek vetette alá úgy a Federal Reserve jelenlegi elnökét, mint a pénzügyminisztert.” Én a „mind… mind” egyenrangúakat, bemutató alakokat használtam volna a fent idézett a mondatban. A rovatvezető válasza így hangzott: Érzésem szerint mindkét nyelvi megoldás jó, bár az ön javaslata valóban precízebbnek tűnik.

Tegnap ismét találkoztam egy ilyen mondattal, idézem: „Úgy Obama, mint McCain a tőle elvárható vitateljesítményt nyújtotta.” (Magyar Nemzet 2008. szept. 29. 8. oldal, képaláírás). Én még úgy tanultam, hogy az „úgy…mint” hasonlító szófordulatot csak összehasonlító mondatban lehet használni. A fenti mondatban csak a „mind… mind” használandó, szerintem!

2. A másik általam kifogásolt mondat, idézem: „Felhívnám a figyelmet a szerző pontos megfogalmazására: nem a minimálbérrel azonos…,” A cikk írója feltételes módot használ, de nem mondja meg mi a feltétel, pl. így:
Felhívnám a figyelmet, ha hagynának beszélni.
Felhívnám a figyelmet, ha lehetőségem lenne rá…
Felhívnám a figyelmet, ha dönthetnék… stb.

Melyek a helyes nyelvtani szerkezetek? Én tudom rosszul?

1. Több szótár, nyelvkönyv alapján a következő foglalható össze:
Kétségkívül létező forma az „úgy… , mint” páros kötőszó. Helyességét vitatják, mert idegenszerűségnek (germanizmusnak) minősítik az összefoglaló kapcsolatos viszony kifejezésére. Helyette a „mind…, mind” köt�?szót ajánlják (pl. Nyelvművelő kéziszótár, Grétsy László és Kemény Gábor szerk. Tinta Kiadó, 2005, 375. o.; Értelmező kéziszótár 2., átdolgozott kiadás, Akadémiai, 2003, 1389.o.). Figyelmébe ajánlom az e témáról szóló cikket: http://www.hetivalasz.hu/showcontent.php?chid=6421

2. A feltételes módú mondatbevezetés sokszor csak udvariassági jelzés, ezért a „Felhívnám a figyelmet a…” szerkezetet nem szó szerint kell érteni. Hasonló udvariassági forma a „Becsuknád az ablakot?” is, mivel valójában azt kérjük a másiktól, hogy csukja be az ablakot.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra