elektronikus könyvolvasó, e-bookot

2008. 11. 12.

Cégünk hamarosan megkezdi egy régi-új készülék forgalmazását. A készülék segítségével elektronikus könyveket (e-book-ot) lehet nagyon jó minőségben, könnyen olvasni. Ez az elektronikus könyv olvasó. Ennek a készüléknek a magyar helyesírására lennénk kíváncsiak (egybe, külön, kötőjellel írandó?), illetve, hogy a „készülék” szót minden esetben fel kell-e tüntetnünk, vagy elég, ha csak elektronikus könyv olvasónak (természetesen megfelelő helyesírással) emlegetjük? Vagy ez már magát a „felhasználót” jelenti, a személyt, aki olvas vele? Ezzel szoros összefüggésben lenne még egy kérdésünk: melyik verzió a helyes: „e-book-ot” vagy „e-bookot”?

Örülünk az új eszköz forgalmazásának, és annak, hogy tanácsunkkal hozzájárulhatunk munkájuk sikeréhez.
Az elektronikus könyvolvasó minőségjelzős szerkezet, ezért az elektronikus különírandó. A könyvolvasó jelöletlen tárgyas szóösszetétel, ezért helyesírási szabályzatunk 123. c) pontja alapján egybeírandó.
A készülék szót nem fontos mindig feltüntetni: a teljes forma tehát elektronikus könyvolvasó készülék, de a rövidülés nyelvileg szabályos. Végül: e-bookot — kötőjel nélkül kapcsolódik a toldalék.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra