Dmitrij/Dimitrij

2008. 12. 01.

A magyar sajtóban egyaránt lehet Dmitrij Medvegyevről és Dimitrij Medvegyevről olvasni. Bródy János dalszövegében Dimitrij mesél Lénáról és nem Dmitrij. Ha továbbmennék, akkor az is felmerülhet, hogy szükség van-e a szó végi „j” hangra… Lévén, hogy egy fontos nagyhatalom elnökéről van szó, jó lenne pontos magyarázatot adni arra, hogyan kell írni a vezető keresztnevét, és miért kell azt úgy írni. (A következő is felmerül: Dmitrij Ivanovics Mengyeljev vagy Dmitrij Ivanovics Mengyelejev?)

Az orosz elnök eredeti utónevében kifejezetten „Dmitrij” szerepel (a megfelelő cirill betűkkel, természetesen), a „D” után „i” nélkül, a szó végén viszont „j”-vel, l. itt:
http://tinyurl.com/2gepug (átirányítás az orosz nyelvű Wikipédia szócikkére).

A magyarban nehézséget okozhat a szó eleji mássalhangzó-torlódás (ezeket régen el is kerülte a nyelvünk): még ha a nevet két szótagban is ejtjük, énekelve aligha kerülhetjük el a harmadik beiktatását, ezért mesélhetett Bródy János dalában Dimitrij, nem pedig Dmitrij Lénáról. (Más szláv nyelvekben egyébként a név Dimitrij írásmódja is előfordul.) Az utónév magyar átírása tehát nem kétséges: ez más orosz személyek utónevére is vonatkozik, így Dmitrij Ivanovics Mengyelejevére is.

Ami az utóbbi tudós vezetéknevét illeti, a cirillben két „e” szerepel benne egymás után, s ilyenkor a másodikat „j”-vel ejtjük és írjuk át. A név eredeti írásmódját itt tekintheti meg: http://tinyurl.com/5uq4x6

Hasonló nevek kérdésében a legfrissebb kiadvány az Osiris Kiadó Helyesírás c. munkája, amelynek tanácsadó részében megtalálja az átírás elveinek leírását (252–253. o., összefoglalása itt: http://hu.wikipedia.org/wiki/WP:CIRILL), szótári részében pedig a legtöbb ismert orosz személyiség nevének magyaros formáját. E nevek mai írásmódját az Akadémiai Kiadó 1985-ös kiadványa, „A cirill betűs szláv nyelvek neveinek magyar helyesírása” fektette le, amelyre a szabályzat 220. pontja hivatkozik. E kötetből egy kivonat és rövid áttekintés itt olvasható: http://tinyurl.com/5u56be
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra