„féltékeny” jelentései

2010. 07. 10.

A „féltékeny valakire” kifejezés helyes használata érdekelne. Úgy látom, a mindennapi beszédben kétféle helyzetre is alkalmazzuk. Ha valaki „féltékeny a feleségére”, az attól fél, hogy elveszíti a feleségét, a felesége beleszeret valaki másba. A féltékeny férj pedig nem vágyik ennek a valaki másnak a szeretetére. Viszont ha egy kisgyerek „féltékeny a testvérére”, akkor ő nem attól fél, hogy elveszíti a testvére szeretetét, hogy a testvére mást jobban szeret, mint őt, hanem attól, hogy a szülei szeretik jobban a testvérét, mint őt, miközben ő vágyik a szülei szeretetére.

A „féltékeny” szónak valóban több jelentése van. A „féltékeny a feleségére”, „féltékeny férj” kifejezésekben használt jelentést A magyar nyelv értelmező szótára rögtön az 1. jelentésben adja meg: „Olyan , akinek rendsz. természetéből következő tulajdonsága az attól való félelem, hogy szerelmesét, házastársát elhódítják tőle, v. hogy szerelmese, házastársa hűtlen lesz hozzá.”

Érdemes megjegyezni, hogy arra is lehetünk féltékenyek, akit megőrizni szeretnénk, és arra is, akit távol akarunk tartani: „féltékeny a feleségére”, ill. „féltékeny az ura titkárnőjére” („fél, hogy az, akit szeret, hűtlen lesz hozzá”, illetve „fél, hogy vki elszereti, elcsábítja szerelmesét, házastársát”). Sőt ez a szó nem is csak ember jelzője lehet: létezik féltékeny természet, féltékeny szavak, féltékeny harag („Ilyen emberre, a szerelmi féltésre jellemző, tőle származó, vele kapcs.”).

Az is létező használat ugyanakkor, ha egy kisgyerek „féltékeny a testvérére”: ezt a szótár a 2. a) jelentésben adja meg: „olyan , aki attól tart, hogy vki fölébe kerekedik, vmely téren előnyösebb helyzetbe jut nála”.

A 2. pontban szerepelnek még egyébként ezek a jelentések is: „olyan , aki fél, hogy vmit, amit elért, más elvesz tőle, magának szerez meg” (féltékeny a vezető szerepére), „olyan , aki nagy gonddal vigyáz arra, hogy el ne veszítse vmely erkölcsi értékét v. azt a kedvező véleményt, amely másokban kialakult róla” (féltékeny a jó hírnevére), „féltő gonddal ” (féltékenyen őrzi becsületét), illetve ritkán ilyen jelentése is van: „irigykedik mások eredményeire, mert úgy érzi, hogy azok miatt maga háttérbe szorul” (féltékeny a mások sikereire).
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra