békéscsabai kolbászgyúró verseny

2011. 02. 12.

Hogyan írjuk helyesen a következő mondatot?
Az X és az Y cég február 10-én rendezi meg 4. alkalommal a Békéscsabai hagyományok, ízek pálinka-, füstöltkolbász- és kolbászgyúró versenyét.

A kérdezett mondatban a leginkább a rendezvény nevének helyesírására hívnám fel a figyelmet.
A rendezvények, programok, versenyek nevét általában kisbetűvel írjuk, pl. országos középiskolai tanulmányi verseny, de egy egyedi verseny konkrét megnevezésekor az egész elnevezés első tagját, ill. tulajdonnévi tagjait nagy kezdőbetűvel írjuk, a többit kicsivel, pl. Simonyi Zsigmond helyesírási verseny.
A gyakorlat persze ingadozást mutat, hiszen látunk másféleképpen leírt rendezvényneveket is, pl.: Egyetemi anyanyelvi napok, Nyelvek európai napja, Édes anyanyelvünk nyelvhasználati verseny stb. Ezeknél a neveknél az intézményi háttér is szerepet játszhat (ezért kezdjük őket nagybetűvel), de ezt a szabályt sokszor nem tartják be (vö. OH. 139-140.o.).
Ha a mi esetünkben a rendezvény intézményi háttérrel is bír (pl. Békéscsaba város Önkormányzata áll mögötte), akkor a mondatot a következőképpen alakítanám át:
Az X és az Y cég február 10-én 4. alkalommal rendezi meg a békéscsabai Hagyományok, ízek – pálinka, füstöltkolbász- és kolbászgyúró versenyt.

A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra