szórend a mondatban

2011. 07. 07.

A „Magyarországgal szórakozni nem lehet” cikk kapcsán szeretném megkérdezni, hogy nem volt volna-e helyesebb, így: „Nem lehet szórakozni Magyarországgal”? Az első forma azt hangsúlyozza ki, hogy „szórakozni nem lehet”, mert esetleg másvalamit lehet művelni Magyarországgal, a másodikban viszont a „nem lehet” a hangsúlyos, pont amit – véleményem szerint – közölni kívánt a fogalmazó.

A magyar mondat szórendje a közlés szándékától függ, pl. mit nyomatékosítunk; és az ilyen mondatrészlet az állítmány elé szokott kerülni. Figyelembe vesszük azt is, hogy mi hangzott már el korábban (a szövegkörnyezetet is).
A nyomatékos, hangsúlyos részt tartalmazó mondatban érezhető bizonyos szembeállítás. Kezdhetjük a mondatot a már ismert résszel, jelen esetben mivel Magyarországról van szó a beszédben, ezzel a névvel. Utána következik a hangsúlyos rész.
Már most az a kérdés, hogy mi az új közléselem, illetve a hangsúlyos. Véleményem szerint az, hogy a szórakozás (’tetszése v. kénye-kedve szerinti bánásmód’) nem lehetséges, de a barátkozás, kereskedés stb. igen. Ezért kerülhet a mondat állítmánya elé a szórakozni.
Ha a közlő azt hangsúlyozza, hogy nem lehetséges a szórakozás, akkor természetesen lehetséges az Ön által javasolt szórend vagy a Magyarországgal nem lehet szórakozni változat.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra