személyijövedelemadó-bevallás

2011. 07. 12.

A Magyar helyesírási szótár (tizenegyedik kiadás): személyi jövedelemadó-bevallás, vagy a Közgazdasági helyesírási szótár: személyijövedelemadó-bevallás a helyes írásmód?

Az ún. második mozgószabály (AkH. 139/b. pont) alapján a „személyijövedelemadó-bevallás” a helyes forma, hiszen egy különírt szókapcsolat („személyi jövedelemadó”) egészéhez kapcsolódik egy újabb utótag („bevallás”).

A második mozgószabály alkalmazása azonban nem minden esetben kötelező. Léteznek olyan különírt szerkezetek, amelyek, ha egy összetételi utótag járul hozzájuk, a mozgószabály végrehajtása nélkül is majdnem ugyanazt az értelmes szerkezetet eredményezik, a két forma közötti jelentéskülönbség alig érzékelhető, viszont áttekinthetőbbek, jobban tagoltak, pl. „érettségikövetelmény-rendszer” ~ „érettségi követelményrendszer”, „köztársaságielnök-választás” ~ „köztársasági elnökválasztás” (l. Osiris-féle Helyesírás, a 2004-es kiadásban a 132. oldalon). Ennek alapján a „személyi jövedelemadó-bevallás” írásmód is elfogadható. A „jövedelemadó-bevallás” összetételt a szótagszámlálás szabálya (AkH. 138. pont) alapján kell kötőjelezni.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra