és, vagy előtti vessző

2011. 12. 21.

Az „és” meg a „vagy” kötőszóval kapcsolatos vesszőhasználatra kérdezek rá, nekem ez sokszor okoz problémát, hogy kell-e vessző vagy nem? Nem lehetne ezt közérthetően elmagyarázni, hogy mikor kell vagy nem vessző? Pl. „Egymásra néztünk és elpirultunk.” vagy „Egymásra néztünk, és elpirultunk.”, „Sokszor megdicsért, vagy megsimogatta a fejem.” vagy „Sokszor megdicsért vagy megsimogatta a fejem.”

A tagmondatok közötti írásjelhasználatban az és, s, meg, vagy kötőszóval való kapcsolás előtti vesszőhasználat ingadozhat (ezt elismeri a szabályzat 243/b. pontja). Nem tesszük ki a vesszőt, ha a kapcsolt rész nem önálló tagmondat, hanem csak felsorolás, halmozás: hirtelen felugrott és elrohant. Kitesszük a vesszőt, ha önálló tagmondat következik. Ez arról ismerhető fel, hogy nem pusztán egy felsorolás, halmozás, hanem pl. állítmányainak más bővítményei, vonzatai vannak, pl. bevágta az ajtót, és dühösen elrohant. Kérdezett első példájában mindkét megoldást elfogadhatónak érezzük, a második példában kötelező a vesszőhasználat.
Az új helyesírási szabályzat föltehetően egyszerűsíteni fogja a helyzetet, és elrendeli a tagmondatok közötti mindenkori vesszőkitételt.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra