borint, hanyint

2012. 02. 13.

Hogyan keletkezett e két szavunk: borint, hanyint?

A Ballagi-féle szótár a ‘hanyint’ alakról ezt írja: „csak annyi, mint hajít”. A ‘haj-‘ igetőnek feltehetően van ‘hany-‘ változata is, és az alak erre vezethető vissza. A Wikipédiában kutatva is találtunk egy adatot: hanyintó alkari izom.

A ‘borint’ pedig feltehetően a latin ‘pronatio’ (a kar és kéz befelé való mozgatása) szó megfelelője. Szövegkörnyezetben: „Singtartás az, midőn a kezek befelé borintással addig fordíttatnak, mig a kis ujjak felfelé, és a kézfejek egymás felé nem tekintenek.” (A tornázás kézikönyve. A miniszteri tanterv alapján s egyszersmind kezdõ tornászoknak magánhasználatul. Porzsolt Lajos 1886). A ‘borint’ tehát valószínűleg a ‘borít’ egyik változata lehet.

Pallas nagylexikonában mindkét kérdezett szó egy helyen fordul elő: „Pronatio (lat.), a kar és kéz befelé (borintás v. tékozló mozgás), ellenben supinatio a kar és kéz kifelé való forgatása (hanyintás v. kéregető mozgás, kéztartás). Ezeknél a mozgásoknál az alkar orsócsontja a singcsont körül (felső orsó-singcsonti ízesülés) forog.”
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra