kijelentő tartalmú felszólítás

2012. 03. 17.

Kisgyerekek számára készülő rajzos, játékos számoltató-keresgéltető könyvecskében szerepelnek a következő típusú mondatok. Minden oldalon csak két-három mondatnyi szöveg áll a rajzok mellett, ezek a mondatok az egész könyvben effélék: Keresd meg a rajzok között a két egyformát. Színezd ki őket.
Amikor ilyen típusú, kijelentő tartalmú felkiáltó mondatokról van szó, akkor elhagyhatók-e a felkiáltójelek, illetve talán kimondottan ajánlott is ponttal zárni a mondatokat? Nekem túl katonás, túl parancsoló jellegűvé válnak a mondatok a felkiáltójeltől, ráadásul úgy érzem, épp a tényleges szerepét csökkenti, ha az egész könyvecskében minden mondatot azzal zárunk.

Ezekben a példákban alak és funkció keveredéséről van szó, a helyesírási szabályzat nem tér ki ezekre az esetekre. Az Osiris-helyesírás (315.) azonban tárgyalja „kijelentő funkciójú felszólító mondatok” címmel. Itt háromféle megoldást javasol az ilyen „álfelszólító” mondatok végi írásjelezésre: pontot, kettőspontot (hiszen utána következik valami) vagy felkiáltójelet. Vagyis: mindhárom helyes lehet. Az valóban nagyon furcsa, ha egy mesekönyvben (tankönyvben) végig katonás felkiáltójelek sorakoznak. A szabályzat szellemében azonban ezen lehet változtatni.
A válasz az 1984 és 2015 között érvényes 11. helyesírási szabályzat alapján készült.

vissza a főoldalra