szaknyelvi helyesírás

2016. 07. 31.

Mivel az új szabályzat végén a változások listája korántsem teljes, aprólékosan tanulmányozom a szótárt, és sok bosszantó dolgot találok.
Korábbi válaszukban szó volt már a radiokarbon-mérésekről. Az új szabályzatban szerepel a radiokarbon kormeghatározás, különírva. Ez bizonyára nyomdahiba?
Illetve azt szeretném kérdezni, hogy a 12. kiadás előtt megjelent szaknyelvi helyesírási kiadványok továbbra is érvényesek-e, legalábbis azt illetően, ami az új szabályzatban nem szerepel. Van-e ezzel kapcsolatban valami hivatalos álláspont vagy előírás?

A szaknyelvi helyesírás csak annyiban változott, mint maga a helyesírás. Például a -szerű írásmódját, a szótagszámolás új szabályát az újonnan írott szakmai szövegekben is követni ajánlatos.
A radiokarbonnal végzett kormeghatározás jelentéstömörítő szóösszetétellé alakítható, ekkor a szótagszámlálás szabálya szerint kötőjelesen írjuk: radiokarbon-kormeghatározás. Úgy tűnik, hogy a szakmai nyelvben a különírás a megszokott, és csak szórványosan van példa a szabályos írásmódra.
(DÉ)
vissza a főoldalra